София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мръсен въздух в цялата страна

В София и Пловдив хората дишат най-замърсения възух

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Високи нива на мръсен въздух са измерени в цялата страна през първите дни на годината. Най-силно е замърсяването в София и Пловдив, сочат данни на системата на Изпълнителната агенция по околна среда.

В София през почивните дни нивата на фини прахови частици са достигали до 250 микрограма на кубичен метър при допустима норма от 50, сочат  данните от сайта airtube.info на фондация "Код: България". Най-мръсен въздух са дишали хората в кварталите „Красна поляна”, ”Овча купел”, „Западен парк” и „Бъкстон”. Това са квартали, където хората се отопляват на твърдо гориво, което е основна причина за замърсяването според екоминистерството.

Експерти твърдят, че 60 на сто от замърсяването в столицата се дължи на автомобилния трафик, а от КАТ информират, че 1/3 от автомобилите в София са извън еко стандартите и могат да бъдат спрени от движение.

По данни на Световната здравна организация България се нарежда на първите места в света по смъртност заради мръсния въздух - 118 смъртни случая на 100 000 души. В световен мащаб жертвите на мръсния въздух са 7 милиона.