София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МС отпусна още 30 млн. лева за общинските и областните болници

Осигуряват равнопоставен достъп до медицинска помощ

пропускане
5 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

На днешното заседание Министерски съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 30 млн. лева с цел осигуряване на равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ, в това число и на високопланинските, отдалечени, труднодостъпни места. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Това са спешната помощ, психиатричната помощ, консултативни прегледи на пациенти, които са преминали през спешните отделения и други дейности, които са определени като държавна отговорност, уточни той.

Допълнителните разходи в размер на 30 млн. лева се разпределят като 18 млн. лева се предоставят на общинските болници на базата на населението, което обслужват. 2 млн. лева се предоставят на лечебните заведения, оказващи психиатрична помощ. 10 млн. лева се предоставят за спешна помощ - това са 41 лечебни заведения, включително 26 областни болници.

От този ресурс една значителна част ще отиде за увеличаване на заплатите. Конкретното увеличение обаче ще зависи от ръководството на съответното лечебно заведение, уточни Кирил Ананиев.