София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мъж дари 303 литра кръв и спаси 1920 живота

В продължение на 34 години

4 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Жител на американския град Пуебло, Колорадо, за 34 години е дарил 303 литра кръв, съобщава уебсайтът Unilad.

Дейв Махалик е дарил кръв за първи път, когато майката на приятеля му се нуждаела от преливане. Американецът станал редовен донор: на всеки две седмици той отивал в болницата на 160 километра от къщата, за да дари кръв.

За 34 години човекът е спасил 1920 живота. Когато Махалик дарява кръв за 640-ти път, той получава наградата на почетен донор.

Американецът заявил, че има навика да дарява кръв и просто продължава да го прави. Той подчерта, че човек може да бъде донор дори на възраст 70-80 години. Според него даряването на кръв и спасяването на живот по този начин е добро нещо за онези, които не могат да си позволят да се занимават с благотворителна дейност.

По-рано беше съобщено, че в американския град Уестфийлд, Ню Джърси, директорът на училището е починал, дарявайки стволови клетки, за да спаси дете от Франция. Мъжът се съгласил да осигури стволовите си клетки, но по време на операцията възникнали непредвидени усложнения, след което директорът на училището изпаднал в кома и починал.