София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мъж и жена опитаха да вземат заложник в парламента на Турция

Били членове на крайнолевия Революционен фронт

5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Мъж и жена са били арестувани след опит вчера следобед да вземат за заложник служител в турския парламент - Меджлиса.

У двамата е бил открит и обвит с тиксо макет, който приличал на взривно устройство. 

Когато пристигнали пред първите контролни пунктове на турския парламент, мъжът и жената поискали среща с депутат от Истанбул от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Докато били съпровождани към място, където да изчакат отговор от офиса на депутата, двамата се опитали с бръснач, прикрепен към писалка, да вземат за заложник служител, но били бързо обезвредени от охраната.

Арестуваните са се оказали свързани с малката крайнолява групировка Революционен фронт за народно освобождение (DHKP - C), която е обявена извън закона в Турция.

Срещу тях в миналото са били повдигнати множество обвинения за пропаганда и членство в терористична организация и организиране на незаконни митинги и протести и увреждане на публична собственост по време на тях. Единият от нападателите е излежал и присъда в затвор в Коджаели по тези обвинения.