София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Муравей Радев: Бюджет 2020 е проява на смелост

Но няма да има дефицит

4 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Бившият финансов министър Муравей Радев определи Бюджет 2020 като доста смел. Според Радев, важното в него е, че е балансиран, т.е. колкото са приходите - толкова са и разходите и няма да има дефицит.
Той обясни, че това се е получавало и преди, но по отчет - в края на бюджетната година, а сега за пръв път в Закона за бюджета се залага нулев дефицит.
По думите му, това е изключително важно, особено на фона на задаващия се световен икономически спад. А и е сериозна антикризисна мярка, ако се влоши външната обстановка, а тя ще дойде и в България, по мнението на Радев.
Другото положително нещо в бюджета е, че не се увеличава данъчната тежест - тя остава една от най-ниските в ЕС и според него трябва да остане такава.
„Липсват мащабни структурни реформи в бюджетната система. Основният порок си остава - финансирането на системите се извършва на исторически постигнати параметри. /.../ Няма изисквания за ефективност - както на парите, които си похарчил, така и на тези, които ще ти дадат“, посочи бившият финансов министър и определи проблемът като системен и трудно преодолим, но дърпа държавата надолу и трябва да се промени.
Според Радев, приоритет в бюджета е увеличението на работните заплати и той е положителен.
По думите на ексфинансовия министър, прогнозираният икономически растеж от 3,3% е проява на смелост. Той смята, че Бюджет 2020 ще бъде изпълнен.