Гледай
на живо

МвнР: Червената армия донесе репресии в Източна Европа

Ведомството осъди остро изложба на Руското посолство

МвнР: Червената армия донесе репресии в Източна Европа Министерството на външните работи излезе с остра позиция във връзка с организираната от руското посо... thumbnail text

Министерството на външните работи излезе с остра позиция във връзка с организираната от руското посолство „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, която ще се открие на 9 септември.

"Не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави. МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение")", се казва в изявлението на ведомството на Екатерина Захариева.

От министерството изтъкват, че от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

В становището се казва още и че СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. А също и че страната ни е временно окупирана от СССР.
Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, основаващ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология, става ясно от заключителните думи на МнВР.