София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВнР на Испания: Европа трябва да се промени, за да оцелее

В България изборите ще се проведат на 26 май

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Действащият външен министър на Испания Хосеп Борел вярва, че Европа трябва да се промени, за да продължи своето съществуване. Това становище беше изразено от кандидата на испанската социалистическа работническа партия на изборите за Европейски парламент в интервю, публикувано в понеделник на вестника Ел Мундо.
"Налице е все по-голямо осъзнаване, че Европа не може да продължи да функционира както досега. Тя трябва да се промени, за да оцелее", подчертава Борел. Според него "Европа е необходима повече от всякога, но е под заплаха". "Тя има много врагове: [главата на Белия дом, Доналд] Тръмп, [премиерът на Унгария, Виктор] Орбан, [вицепремиерът и ръководител на Министерството на вътрешните работи на Италия Матео] Салвини, Китай, [руския президент Владимир] Путин, Brexit", - коментира Министърът на външните работи на Испания.
В същото време, според Боррел, Европа "може да превърне тези рискове във възможности". "Може би Тръмп, атакувайки германския търговски излишък, ще принуди Федерална република Германия да промени икономическия си модел", каза дипломатът. "Може би Путин ще ни принуди да променим отбранителната политика." "Може би Brexit ще ни принуди да се движим по-бързо към политически съюз, може би Салвини и Орбан ще ни принудят сериозно да обмислим защитата на основните права", каза Борел.
Изборите за Европейски парламент ще се проведат от 23 до 26 май във всички страни от ЕС, а датите варират в зависимост от различията в законите на тези държави. Според техните резултати печелившата страна ще получи правото да назначи ръководител на Европейската комисия. В България изборите ще се проведат на 26 май.