София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МВнР: Няма несъвместимост при Пламен Георгиев

До встъпването му в длъжност като консул, можел да e прокурор

пропускане
4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Няма несъвместимост относно  дейностите на бившия шеф на антикорупционния орган Пламен Георгиев, който беше избран за консул на България във Валенсия, след кото преди това беше възстановен като прокурор от от едноименнта колегия към ВСС. Това заяви  пред медиите съветникът на външния министър Екатерина Захариева - Иван Димов,  коментирайки казуса. 
 
Припомняме, че по-рано днес редица медии изтъкнаха, че Георгиев все още не е освободен от длъжността на обвинител в Специализираната прокуратура, а по закон той трябва да писка от прокурорската колегия на ВСС да прекрати служебните му правоотношения, тъй като тази му длъжност е несъвместима с консулската. 
 
Министър Захариева не пожела да отговаря на журналистически въпроси нито по тази, нито по други  актуални политически теми по време на откирването на изложбата „Дипломация и изкувство“, на която присъства. 
 
Отношение по думите на президента Радев, че не приема интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, оказа да вземе и нейният съветник.