София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВнР предупреждава да не се пътува до Каталуния

Обща стачка в областта е планирана утре

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да не предприемат пътувания до Каталуния. В испанската автономна област се очаква нарастване на напрежението в следващите дни.
Голяма е опасността местата с основните забележителности да станат сцена на размирици и насилие, пише в съобщението.
Снощи в Барселона се състояха поредни протести и сблъсъци след решението на върховния съд да изпрати в затвора 9-има от лидерите на каталунските сепаратисти. Стотици хиляди излязоха по улиците, за да изразят гнева си срещу ефективните присъди на сепаратистките лидери. Те бяха осъдени заради ролята им в референдума за независимост на Каталуня от преди две години, който Мадрид не признава.
Недоволството прерасна в безредици, като демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията. Полицията съобщи, че протестиращи са хвърляли по органите на реда бомбички, камъни и предмети, съдържащи киселина. Униформените от своя страна са отговорили с гумени куршуми.
При снощните протести в областта са пострадали близо 100 души, а най-малко 33 са задържани.
Голяма обща стачка в цяла Каталуния е планирана за утре.