София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МВнР привиква турския посланик у нас Улусой

Той ще трябва да обясни призива България да насърчи изучаването на турски език

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Турският посланик у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на среща в Министерството на външните работи в понеделник. Той ще трябва да даде обяснения за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език. Това съобщават от пресцентъра на външното ведомство.

"Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", се казва в позицията на МВнР.

По-рано днес по време на откриването на нов завод в Кърджали от трибуната посланикът на Турция поиска по-застъпено изучаване на турски език в България.

Малко по-късно Хасан Улусой обясни, че изказването му е във връзка с нуждите на бизнеса за подготвени кадри в заводите в Кърджали. Премиерът Бойко Борисов. който присъстваше на откриването на предприятието, отговори, че в страната има достатъчно възможности за изучаване на чужди езици.