София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МВР иззе старинни оръжия на родолюбци

Нарушиха закона, смятат от НД „Традиция“

пропускане
4 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

МВР конфискува антикварни оръжия от патриотичната организация Национално дружество „Традиция“.
Преди около десет дни КОС и ГДБОП са проверили почти всички членове на УС на дружеството за оръжията, които притежават, и установили, че има проблем с оръжия от Руско-турската война.
На пресконференция в БТА председателят на НД „Традиция“ Oгнян Маринов заяви, че КОС и ГДБОП незаконно и неправомерно са иззели оръжия от частни исторически колекции. Управителят на регионалния клуб на организацията в София Ивайло Танчев пък бе категоричен, че тези оръжия не подлежат на контрол, но въпреки това са били конфискувани и поясни, че те са на възраст над 130 години и се използват за възстановките на патриотичната организация. „Това е поръчка от някой, който не желае да се развиваме и иска да спре патриотичния ни устрем“, заяви Танчев.
От НД „Традиция“ са изпратили писма до депутатите от различни парламентарни групи, подготвени са и писма,подробно описващи случая, до председателя на Народното събрание, президента, премиера и главния прокурор Сотир Цацаров. От техния отговор зависят по-нататъшните действия на родолюбците, които са готови и на протестни действия, ако няма развитие по случая.