София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР обвинени за неточна статистика за загиналите на пътя

Голямо разминаване в данните на здравното и вътрешното министерство

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

МВР обявява неточна статистика за пострадалите при катастрофи, заявиха от Института по пътна безопасност. Факт е драстично разминаване между данните на здравното и на вътрешното министерство.

Според статистика на МВР близо 7 хиляди са тежките катастрофи за 2017 г, а ранените са 8680. През спешната помощ обаче са преминали 11 216 души, показват регистрите на здравното министерство, а МВР посочва с над 20%, или 2536 души, по-малко.

"За 2016 г. има разминаване с 39 загинали, не са отчетени. Информацията се събира от МВР, като те само си я анализират и предлагат мерките", каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи направиха важно уточнение.

"Невинаги регистриран в спешния център значи пострадал, защото той е прегледан, установено е, че нищо му няма и си е тръгнал, но той се гледа като регистриран при катастрофа", обясни Владимир Тодоров от асоциацията.

За опозицията в парламента обаче разминаванията в числата е недопустима.

От ГЕРБ пък се съмняват, че лечебните заведения пишат, че определени хора са преживели катастрофа, за да усвоят пари от пътеките.

Пътни експерти предлагат да се приеме единен стандарт за статистика при катастрофи.

Вътрешното министерство от своя страна отказа да даде обяснение за разминаванията в данните с мотива, че числата се нуждаят от сериозен анализ.