София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР ОЧАКВА ПРЕВРАТ ДНЕС: Засилена охрана в институциите

Превратаджии щели да призоват президента Радев да обяви извънредно положение

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

МВР е засякло сигнал, че въоръжени провокатори ще нахлуят заедно с обикновени граждани в президентството днес. На 16 септември е обявен ден на отворени врати в над 40 институции, включително и в президентството. Именно това щели да използват провокаторите, съобщава вестник "24 часа". От вътрешното министерство са предупредили НСО да засили охраната на сградата.

Същевременно във Фейсбук от месеци се организира протест на българи от чужбина за неделя, 16 септември. В петък организаторите дадоха пресконференция и обявиха каква е тяхната цел. Искането на групата "Против геноцида на Борисов и всички останали управляващи партии" е сваляне на правителството, но без да се разпуска 44-ото народно събрание. Според организатора Емил Русанов, живеещ в Лондон българин, трябва да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание.

Засега не е ясно дали данните на МВР за евентуален преврат са от засечени разговори са на хора, които организират протеста, или на друга група, която също готви румънски сценарий.

Според някои медии, източници в МВР допускат и участие на групите начело с детектива Марин Маринов, в които участват русофилски организации, станали известни по време на протестите през 2013 г.

В България от няколко дни е пристигнала и голяма група от рокерите на руския президент Владимир Путин "Нощните вълци". Техни български последователи вече си пускат снимки с тях във фейсбук. Един от сигналите гласи: "... на отворените врати организирани групи от много хора ще влязат под прикритие в президентството. И ще поискат президентът да обяви извънредно положение. Очакват полицията да се намеси и да настане хаос. Целта е да се пристъпи към съставянето на програмно правителство, но с този парламент."

Във Фейсбук пък се появи и извънредно съобщение от две паравоенни милиции - Войнски съюз и БНО "Шипка", които приканват членовете си за мобилизация на състава заради протеста. Тези от София трябва да са в готовност, "за да може при необходимост да пресекат незабавно всякакви провокации от платените агент-провокатори на Сорос, чужди държави и служби!".

До момента от МВР не са коментирали информацията официално.

От СДВР обаче са създали организация за спокойното протичане на протеста. Осигурено е достатъчно полицейско присъствие, за да не се допуска нарушаване на обществения ред.

От  вестник "24 часа" са задали следните въпроси към президентството: "Дали президентът е информиран за готвени провокации в сградата на "Дондуков" 2 в деня на отворените врати, за каквито МВР вече е предупредило НСО, след като са засечени разговори между мъже, които се готвят да влязат въоръжени в президентството? Според информация в медиите целта на тези провокатори ще е да поискат от президента да обяви извънредно положение в страната - има ли основания за такова действие?"

От прессекретариата на държавния глава са изпратили следния отговор: "Във връзка със спекулациите в някои медии, че денят на отворени врати в президентската институция съвпада с предвиден за 16 септември протест в центъра на град София, напомняме, че събитието е част от международната инициатива Европейски дни на наследството 2018 и в нея участват над 30 български институции. От години президентската институция е част от тази международна инициатива и подкрепя увеличаването на прозрачността и достъпа на гражданите до работата на институциите“