София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР с превантивни мерки за недопускане на инциденти с пиротехника

По време на празниците през миналата година не е допусната загубата на човешки живот

пропускане
4 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Създадена е организация за засилен контрол на местата, където се продават и използват пиротехнически изделия. Превантивните мерки са с цел недопускане на инциденти по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Това съобщиха на брифинг днес инспектор Иван Игнатов от сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГДНП и главен инспектор Милен Писаров в СДВР. В цялата страна са извършени проверки за спазването на търговската дейност, правилното транспортиране и употребата на пиротехнически изделия, както и за недопускането на продажбата им от лица без съответните разрешения за търговска дейност.

До 13 декември са направени 1580 проверки в страната, към момента няма регистрирани произшествия с пиротехнически изделия, но са констатирани 4 нарушения на търговската дейност, за което са съставени 3 акта по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и е образувано 1 бързо производство, обобщи инспектор Игнатов. Успоредно с това има и 202 разпореждания по чл. 64 от ЗМВР и 1155 писмени предупреждения, 298 уведомителни писма, иззети са и 294 изделия.

По време на празниците през миналата година не е допусната загубата на човешки живот вследствие на инцидент с пиротехническо изделие, но има 9 пострадали. Тогава от органите на реда са били направени общо 7677 проверки, при които са констатирани 24 нарушения – 21 на търговската дейност и 3 за неправилна употреба. Съставените тогава актове са 23, а иззетите пиротехнически изделия са били 13 416.

От служителите на СДВР се правят проверки както в магазините с издадени разрешителни, така и на пазарите, базарите и импровизираните търговски обекти в столицата с цел недопускане на незаконна продажба, каза гл. инспектор Писаров. До момента са инспектирани 295 места, констатирано е 1 нарушение на незаконна търговия, иззети са 6 кутии с пиротехнически изделия и е съставен един акт.