София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР: Случаят с бащата на президента е смущаващ

Валентин Радев обяви, че се готвят мерки срещу тежките катастрофи

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Прокуратурата проверява фирмата-изпълнител на пътния участък в Искърското дефиле, където загинаха 16 души. Държавата нямала права в периода, когато пътният участък е в гаранция. Това каза пред бТВ вътрешният министър Валентин Радев и обяви, че разследването на трагичната катастрофа продължава.

Вътрешният министър посочи, че проверката на случая тече в три посоки – вина на шофьора, неизправност на превозното средство и състояние на пътното трасе. По думите на Радев шофьорът е в шок, а властите изчакват да се възстанови, за да даде показания. Министърът отново подчерта, че той е имал голям стаж за волана и незначителни нарушения на пътя.  

„Откакто аз съм министър броя колко са жертвите на пътя. Трябва да направим нещо в тази насока. При премиера говорихме какво трябва да направим, за да не се случват такива неща. Моето впечатление е, че всички институции се справят много добре“, каза Радев и отбеляза, че вече има набелязани мерки, които ще бъдат оповестени по-късно.

Вътрешният министър коментира и инцидента с бащата на президента Румен Радев, който блъсна инвалидна триколка на кръгово в Харманли. „Има проверка по случая с инцидента с Георги Радев. Питах защо този случай не е стигнал до мен. Некомпетентно е подходено. Има политическо лице, което отива на мястото на катастрофата, изясняваме дали това е повлияло. Полицията наказва инвалидът, който е по-малко виновният след случая, тъй като е бил с предимство. Младшият полицай ми каза, че така е преценил. Най-малкото е трябвало да бъдат наказани и двамата. Не е трябвало бившият кмет да бъде на мястото на инцидента. Всичко това навява на едни смущаващи факти, които не са добри за никой, включително и за шофьора на Мерцедеса“, каза вътрешният министър.