София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР: Заловеният мароканец е опасен

Бил е от доверените лица на ИДИЛ

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Задържаният от българските власти мароканец има връзки с Ислямска държава. Ние получихме молба от мароканското правителство за екстрадиция. Те го търсят точно за това – за връзки с ИДИЛ. Това каза пред бТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Мароканските колеги твърдят, че той е опасен. Бил е един от доверените лица в ИДИЛ, допълни той.

Министърът обясни, че терористът не е пребивавал в България. „Ние го задържахме в група от 27 човека. Знаехме кой е той и какъв е по сигнал от мароканските колеги“, подчерта Радев.

На въпрос дали е достатъчно сигурна границата ни, той изтъкна, че в много от случаите преминаващите се пускат умишлено, за да може да се проследи каналът. „Какво като хванем тези, които се катерят по оградата? Ще хванем 10-20 души. Ние искаме да хванем каналджиите, защото след това идва следваща група”, отбеляза вътрешният министър.

Валентин Радев посочи, че след като службите ни заловят някой от каналджийте, го връщат на турските власти. 

Засичаме ги, обаждаме се на турските служби и те ги прибират и връщат обратно. Залавяме и помагачи. Дори вчера има заловени 8 човека от „Гранична полиция“, които са подпомагали каналджиите. Правели са го за дребни пари“, обясни министърът.