София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МЗ обеща ремонт на психиатриите в страната

Кирил Ананиев: Над 50% от тези болници са в окаяно състояние

пропускане
5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Министерството на здравеопазването започва спешни ремонти на психиатричните лечебни заведения у нас, това заяви пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев.
 
Ананиев отказа да коментира колко точно пари ще са необходими за ремонтите, тъй като разчетите все още били направени, но ставало дума за около 10 милиона лева.
 
По думите на министъра в момента от такъв ремонт се нуждаят над 50% от психиатрите в България, които са в критично състояние, като той обясни, че към момента в страната има действащи 12 държавни психиатрични болници, 22 центъра за психично здраве и 11 отделения към болници. 
 
Две от психиатриите, които са в най-лошо състояние,  по думите на министъра ще бъдат преместени в други сгради. Това са отделението в търговищката болница и център в София. Предвидено също е за целите и на други лечебни заведения от същия вид, които се нуждаят да бъдат преместени, да се увеличи сградният фонд.