София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МЗХ сезира прокуратурата за обществени поръчки за над 1 млн. лв.

Договорите са били сключени с една и съща адвокатска кантора

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков е сезирал прокуратурата за две обществени поръчки на стойност около 1 млн. лева, свързани с кодекса на поземлените отношения.

Едната поръчка е за изготвяне на анализ на земеползването, а другата е за изготвянето на самия кодекс. Проблемът е, че договорите са сключени с една и съща кантора, а самото министерство разполага с юристи.

Поръчките са за 462 хил. лв с ДДС. Договорът за правния анализ е изпълнен, цената е платена, а по втория договор на адвокатската кантора са преведени авансово 20% от сумата.

Междувременно стана ясно, че няма да има забавяне на превеждането на суми по схемата за директни плащания.

Не е гарантирано плащането обаче на новите кандидати по схемата. Според европейското законодателство директните субсидии се провеждат до края на юни, а ДФЗ ще положи всички усилия и в рамките на май ще приключат разплащанията по мерките за директни плащания.

Към края на февруари са преведени над 827 млн. лв, а за сравнение към същия месец миналата година са преведени 816,5 млн. лв.