София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото

Ирина Бокова посочи, че то е сред приоритетите в Програмата за устойчиво развитие

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На 13 февруари се отбелязва Световният ден на радиото. По повод на събитието , генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че въпреки днешния начин на споделяне на информация радиото никога не е било толкова динамично, ангажиращо и важно.

„На път за работа, в нашите домове и офиси, в мирно време, конфликти и извънредни ситуации, радиото остава решаващ източник на информация и знания, обхващащи поколения и култури. То ни вдъхновява с голямото си разнообразие и ни свързва със света. Дава глас на хората навсякъде. Чува публиката и отговаря на нуждите й. Това е сила за човешки права и достойнство“, каза Бокова в специалното си обръщение по повоед честването на Световния ден на радиото.

В съобщението на генералния секретар на ЮНЕСКО се посочва още, че именно радиото е сред приоритетните медии в Програмата за устойчиво развитие до 2030 година. Според Бокова международните власти ще работят върху напредъка на основните свободи и насърчаването на обществения достъп до информация, които са в основата на доброто управление и принципите на правовата държава.

Обединението между всички радиа, другите медии и гражданите може да изиграе решаваща роля за засилване на диалога по теми, свързани с борбата с дискриминацията и изменението на климата, каза още Бокова в своето обръщение.