Гледай
на живо

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото

Ирина Бокова посочи, че то е сред приоритетите в Програмата за устойчиво развитие

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото На 13 февруари се отбелязва Световният ден на радиото. По повод на събитието , генералният директор ... thumbnail text

На 13 февруари се отбелязва Световният ден на радиото. По повод на събитието , генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че въпреки днешния начин на споделяне на информация радиото никога не е било толкова динамично, ангажиращо и важно.

„На път за работа, в нашите домове и офиси, в мирно време, конфликти и извънредни ситуации, радиото остава решаващ източник на информация и знания, обхващащи поколения и култури. То ни вдъхновява с голямото си разнообразие и ни свързва със света. Дава глас на хората навсякъде. Чува публиката и отговаря на нуждите й. Това е сила за човешки права и достойнство“, каза Бокова в специалното си обръщение по повоед честването на Световния ден на радиото.

В съобщението на генералния секретар на ЮНЕСКО се посочва още, че именно радиото е сред приоритетните медии в Програмата за устойчиво развитие до 2030 година. Според Бокова международните власти ще работят върху напредъка на основните свободи и насърчаването на обществения достъп до информация, които са в основата на доброто управление и принципите на правовата държава.

Обединението между всички радиа, другите медии и гражданите може да изиграе решаваща роля за засилване на диалога по теми, свързани с борбата с дискриминацията и изменението на климата, каза още Бокова в своето обръщение.