Гледай
на живо

На 15 август отварят офертите за тестове за чума по животните

Изненадващо фирма за компютри е фаворит

На 15 август отварят офертите за тестове за чума по животните Протеста на малките фермери от Странджа, които бяха ударени жестоко от акцията на властите за умъртв... thumbnail text

Протеста на малките фермери от Странджа, които бяха ударени жестоко от акцията на властите за умъртвяване на овце и кози по предположение за зараза от африканска чума, идва на фона на новината, че фирма с основна дейност продажба на компютри ще доставя тестовете за потвърждаване на чума по животните.

Сумата, която фирмата ще получи е над 336 хиляди лв. Според Агетцията по храните "Глобул вижън 2018" е единственото дружество, което отговаря на условията на обществената поръчка, обявена на 7 август. Видът на обществената поръчка е договаряне без предварително обявление. Защо е така – от БАБХ обясняват, че е необходимо неотложно възлагане на обществената поръчка, тъй като има "наличие на изключителни обстоятелства и не е възможно да бъдат спазени сроковете, вкл. съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне".

Справка в търговския регистър показва, че дейността на „Глобул вижън 2018“ е "продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии" - нищо общо с предмета на обществената поръчка.

Впечатление прави, че "Глобул вижън 2018" е съвсем млада фирма, без каквато и да било дейност - регистрирана е на 6 юли 2018 г., едва месец преди БАБХ да обяви поръчката и буквално в разгара на избиването на цели стада в ямболско заради съмнение за чума. Капиталът на дружеството е само 500 лв. Управителят на фирмата – изненада в бранша е служител на Центъра за градска мобилност в София.