София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На 19 места в София има контейнери на БЧК, в които да оставите дрехи

Кампанията е в подкрепа на бедни хора

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

На 19 места в София има разположени контейнери на Българския червен кръст, където хората могат да слагат дрехи, които вече не носят, за да ги дарят на бедни хора. Това съобщи Петранка Недялкова от Български червен кръст в предаването "Делници" на телевизия Евроком.

Информацията за местоположението на контейнерите може да бъде намерена на сайта на организацията. Така, ако желаете да дарите, можете да проверите кой от обектите е най-близо до вас.

Вече 138 години БЧК съществува у нас. Хиляди доброволци помагат на тази дейност. Те са основната движеща сила. Имаме 6 териториални центрове, където се извършват дейности на нашата организация. Предимно младежи са доброволците. Младите хора осъществяват предимно 70% от дейностите, добави Недялкова.

Благотворителната организация оргнизира различни проекти. Един от тях е „Твоята кръв е важна“ той за насърчаване на кръводаряването. Проектът „Топъл обяд“ осигурява изхранване на ученици, които не могат да си позволят да си купят храна. „Бъди добрият герой“ е проект, който се бори с агресията в училищата.

Друг училищен проект е „В момента е безопасно във водата“ - обучени ученици изнасят лекции в 8-и клас за безопасност във водата.

„С тениска на бала“ е друг проект, чрез който се раздават стипендии с помощта на една голяма фирма. Условието е всеки да си купи тениска, на стойност 20 лв., а събраните средства след това се даряват на ученици като стипендия за образование.

„Улицата не е дом“ е проект за подпомагане на бездомни хора, който БЧК стартира преди 4 години. В по-студените зимни месеци след 20:00 вечерта доброволци се срещат с бездомните и им осигуряват пакет с храна и напитки.

Голяма част от нашите младежи, които вече са обучени, след това предават наученото на други свои връстници, коментира Петранка Недялкова.