София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На 20 и 21 април – конгрес на европейски неонацисти в София?

Очакват се неонацисти от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На 20 и 21 април в София ще се проведе мащабен конгрес на неонацисти от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия, който ще съвпадне с годишнината от рождението на Адолф Хитлер, сигнализират антифашистки организации в социалните мрежи.
В самия център на София се планира да се проведе не само патриотично и дори не националистическо, а нео-нацистко събитие", се посочва в посланието на организацията "Антифашистко действие".
На 20 април тази година организаторите на Луковарш-БНС планират международна неонацистка среща. Тази среща не е публично оповестена, но за нея става ясно от публикации на техни френски поддръжници, които ще участват в него.
Като част от двудневно събитие, нацистките организации планират да проведат мащабна конференция в проектна лаборатория. В него ще участват групи, чиито дейности са извън обхвата на европейското законодателство. Целта на събитието е да попълни броя на последователите и да пропагандира нацизма на фона на открито бездействие от страна на властите.
Според българските антифашисти организацията и координацията на подобни събития са подкрепени от по-влиятелни сили, които се интересуват от „преработване” на младите хора и разпространяване на екстремистки идеи, което е много лесно на фона на миграционната криза.