София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"На 31 октомври Великобритания излиза от ЕС със или без сделка"

Заяви фаворитът за следващ премиер на острова Борис Джонсън

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева


Борис Джонсън - фаворитът за следващ премиер на Великобритания, обеща да я изведе от Европейския съюз на 31 октомври със или без споразумение.

"Моето обещание е да излезем от ЕС на Хелоуин, на 31 октомври", каза Джонсън в интервю пред Би Би Си нюз. "И начинът нашите приятели и партньори да разберат колко сме сериозни, в крайна сметка е, опасявам се, да се откажем от пораженчеството и негативността, която ни е обгърнала в огромен облак от много време и да се готвим уверено и сериозно за излизане без сделка", каза Джонсън.

Бившият кмет на Лондон и бивш външен министър остава фаворит в надпреварата за приемник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия и премиер, но преднината му се стопи от съобщенията за ожесточена среднощна караница с партньорката му, заради която полицията била извикана в дома им, напомня Ройтерс.

Джонсън отклони въпросите за разправията в интервюто за Би Би Си нюз и вместо това наблегна на обещанието си да изпълни Брекзит през октомври, ако е необходимо и без споразумение. Възможността за това намали рязко курса на лирата стерлинг към други валути.