София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На 7 октомври ВКС разглежда искането за връщането на Полфрийман в затвора

Две седмици по-рано

пропускане
5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Върховният касационен съд (ВКС) изтегли с две седмици напред гледането на искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Новата дата е 7 октомври, като тя е определена след съгласуване и преценка и осигурява достатъчно време за подготовка на страните, съобщава върховният съд. Първоначално заседанието по искането на Цацаров беше насрочено за 23 октомври, ден преди избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

Разпореждането за пренасрочването на делото е на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС съдия Галина Захарова. Тя мотивира решението си с "изключителния обществен отзвук на делото", както и информацията, че Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС.