София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На 8-и март дами канят Чайковски на сцената

Дамите- Беатриче Венеци, Лили Богданова и Клара Шуман

6 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Какво  всъщност означава да бъдеш жена? Да си кръстена на любимата на Данте и да си надарена с нейната красота, да носиш в себе си по малко от Тоска, Турандот или Мадам Бътърфлай, да си родена в града на Пучини и да си израснала из улиците, на които той е мечтаел в ноти, да свириш на пиано от съвсем малка, да планираш да издадеш и книга, а всекидневието ти да е свързано с това да дирижираш по блестящ начин всичките си таланти. Това и още хиляди неща могат да влязат в определението  на думата „жена“, убедена виртуозната диригентка Беатриче Венеци.
 
„Получих възможност да бъда първата жена, която е дирижирала в Армения, както и която е ръководила представление в Грузинската национална опера и когато видях колко поразително и ново е това за хората по тези места си казах „Защо пък да не направя нещо по въпроса.“- пита риторично талантливата диригентка.
 
 
Беатриче е за втори път в страната ни и смята вложи всичката си женска сила, за да помогне на зрителите в зала „България“ да усетят дарбата на друга невероятна дама -младата ни пианистка Лили Богданска. Момиче, влюбено в приказките на Андерстен, вярващо в силата на добротата си и в това, че животът е по красив, когато е направен от музика.
 
 
А за да бъде женското царство на 8-ми март пълно, Беатриче и Лили, на сцена в рамките на утрешния концерт  още една представителка на нежния пол, която никой от присъстващите няма да види, но всички в залата ще усетят - композиторката Клара Шуман. Удивителна жена, която създава Концерта за пиано в ла минор на 15, след което завинаги спира с композирането.
 
„Отвреме-навреме в нейните писма ние виждаме, че е стигнала до момент, в който сякаш признава, че композирането на музика е мъжка работа и тя не би искала да продължи с нея.“-разказва Беатриче.
 
Какво обаче е женският свят, без мъжете? За да не им се налага да търсят отговора на този въпрос, утре вечер 19:00 на сцената на Софийската филхармония, Венеци, Богданова и Шуман канят да ги придружи в музикалното приключение не кой да е друг, а руския гений Чайковски с неговата четвърта симфония.
 
 
„Има поне две причини да дойдете утре вечер на концерта-едната е репертоарът и особено и произведението на Клара Шуман, което се чува много рядко. Втората е че може да се насладите на изпълнението на две млади жени на сцената. Сигурна съм, че ще се забавлявате!“-завършва очарователната млада дама.