София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

На армията ни й трябват още поне 6000 души

Решава ли наборната служба този проблем?

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

 
Най-малко още 6000 военни специалисти са необходими на българската армия, за да постигне тя задължителния си минимум, с който да гарантира сигурността на границата. Такова мнение изказаха експерти, събрали се на дискусия, свързана с проблемите пред въоръжените ни сили. Всички те виждат като реална възможност за разрешаване на този проблем връщането на наборната военна служба. Предложението обаче е тя да  е от напълно нов тип. За срок от 8 до 12 месеца, с възможност войниците да нощуват в домовете си  и само през деня да бъдат обучавани на специализирани знания, които ще им позволят да се развият и да придобият по-висок чин, а всяка практическа дейност ще получават заплата.
 
 
В казармата, която се предвижда да има всички защити, предвидени за останалите  сфери на труд като социални придобивки, право на стачки и изграждане на синдикален съюз, се могат да бъдат привлечени и хора от малцинствените групи, категорични бяха предлагащите го. Друг огромен плюс е, че на практика  това ще струва на страната ни 160 милиона годишно, докато, ако  бъде запълнена липсата с  изцяло професионални войници сумата нараства на 480 милиона годишно. А аргументите прозвучаха убедително дори на една майка на три момичета.
 
 
А иначе реалността към момента по отношение на на настоящото състояние на българската армия звучи така: малко над 20 000 войници, 100 танка, 10 самолета, 5 хеликоптера и 2 фрегати.
 
Дали такава наборна военна служба все пак ще бъде въведена, кога евентуално тава би се случило и ще доведе ли то до промяна на сигурността предстои да разберем.