София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

На море – работа или отдих?

Сезонната заетост предпочитана от младежите

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Високите температури в последните дни напълниха плажовете. Голяма част избраха почивните дни за да се насладят на морския бриз. Едва в началото на сезона сме, но курортите ни се напълниха с туристи. Слънчев бряг е постоянно в обсега на медиите през последния месец. Морското градче се очертава като „гореща точка“ това лято както в буквален, така и в преносен смисъл. Туристи от чужбина вече напълниха плажа на курорта. В началото на лятото най-много са германците и руснаците. Oще през пролетта статистики показа, че през тази година се очаква руските туристи в България да са с 20-30% повече, отколкото през миналата, когато беше отчетен съществен спад. Все още обаче е слаб потокът от български туристи, но пък избралите да работят на морето вече са на пост.
Оказва се, че сезонната работа е най-предпочитана от младежите. Все повече момичета и момчета на около 20 години можем да видим извън плажната ивица, работещи в най-веселите месеци от годината. За голяма част от тях това е и първата месторабота. Работодателите обаче търсят всякакъв персонал за туристическия сезон - от камериерки и сервитьори до майстор-готвачи и управители на хотели. Заплатите започват от 400 лв и стигат до 1000 лв. за мениджърските позиции. И макар вече голяма част от позициите да са заети, за желаещите да имат едно работно лято все още има шанс да намерят работа, според желанията им.
Как ще продължи сезонът предстои да разберем. А от нас зависи дали ще изберем да работим сред аромат на море или да релаксираме на морския бриз.