София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Законът за социалното подпомагане-приет на първо четене

Одобриха предложенията на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Променете в закона за социалното подпомагане бяха гласувани на първо четене от депутатите в парламента. Целта на измененията е да се затегнат правилата за получаване на социални помощи у нас.
 
Предложенията за промени в закона са три- на ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти", но само две от тях срещнаха одобрението на парламентарното мнозинство.
 
Депутатите приеха законопроекта на ГЕРБ, който предвижда получаването на социални помощи да се обвързва със редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование. 
 
Това означава, че вече при 3 дни отсъствия на детето в месеца или 5 неизвинени на ученика по неуважителни причини, социалните помощи ще се спират за период от една година.
 
Идеите  на „Обединени патриоти“ също срещнаха подкрепа на първо четене. Патриотите настояват на всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии, утвърдени от трудовото министерство.Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.
 
Предложението на БСП, което предвиждаше  родителите да  получават  всички видове социални помощи получават само ако техните деца редовно посещават подготвителните групи за задължително предучилищно образование или училище, беше отхвърлено. то не беше и представено в зала, тъй като депутатите от левицата отсъстваха, а Валери Симеонов го определи идеята на червените като популизъм.