София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

На второ четене: 4,7 млрд. е бюджетът за НЗОК

Задължителната здравна осигуровка се запазва на 8%

пропускане
4 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

С бюджет от 4,7 млрд. ще разполага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2020-та година. Решението на парламента е окончателно и гласувано и на второ четене.

Задължителната здравна осигуровка се запазва на 8%. Д-Р Даниела Дариткова от ГЕРБ оттегли предложението си за механизъм за определяне на цените на скъпоструващи лекарства за редки или социално значими заболявания. Това ще бъде уредено с друг закон. За сега ангажиментът остава на касата.

Дариткова допълни, че механизмите за отстъпки трябва да важат еднакво за всички. Не бива да се разрешава да има дефицит на лекарства за българите.

Представителите на ДПС и БСП пожелаха да се отделят повече пари за редките болести. Професор Георги Михайлов от левицата заяви, че 75% от страдащите от тях са деца.

Нигяр Джафер от ДПС коментира, че нашата държава е единствената в Европа, която не разполага с национална скринингова програма. Ако Здравната каса не разполага със средства, то такива ще бъдат търсени от държавния бюджет.