София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Набедените от Цацаров депутати ще дадат имунитета си

Елена Йончева: Това е класическа схема на ГЕРБ за репресия

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите от БСП Елена Йончева и Георги Михайлов, чиито имунитети поиска тази сутрин главния прокурор Цацаров с аргумент, че има налице обвинения за големи финансови злоупотреби, обявиха, че с радост ще се разделят с имунитета си на народни представители и дори искат скоростно да се стигне до съда. И двамата са уверени, че обвиненията са скалъпени, че това е начин да бъдат сплашени и гласовете им заглушени. Според Йончева ГЕРБ прилага класическа схема на репресии. Тя заяви обаче, че иска обществото да види на какви репресии е подложен един български депутат. На въпрос на журналисти дали и прокуратурата според нея е участник в схемата за репресии, Елена Йончева не пожела да отговори. Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че парламентарната група е обсъдила проблема с поисканите имунитети и като един застава зад своите колеги. Нинова допълни, че нито Георги Михайлов, нито Елена Йончева ще бъдат изключени от парламентарната група на БСП, с което на практика разясни, че политически наказания към тях няма да има.

Главният прокурор поиска да се отнеме имунитета и на Веселин Марешки и още трима депутати от партия „Воля“, както и на един от ГЕРБ. Борис Кънчев от ГЕРБ, който е набеден за неплащане на данъци в особено големи размери, заяви, че сигналите срещу него идват от БСП, но той с радост ще даде имунитета си, защото смята, че с нищо не е нарушил закона. Веселин Марешки, който е в момента с ключова роля в парламента, тъй като от присъствието на неговите депутати от „Воля“ зависи кворума, обяви, че ще помисли дали да се раздели с имунитета си и да стане клиент на правосъдието. За Марешки, Цацаров повдига стари обвинения – за изнудване.