София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Начало на преките избори за Европейски парламент

В България изборите ще се проведат на 26 май

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Започват преките избори за Европейски парламент. Изборите за Европейски парламент ще се проведат от 23 до 26 май в 28 държави, включително във Великобритания. 23 големи политически партии и движения, както и множество малки национални партии и преки кандидати ще се класират за 751 места.
Повечето от мандатите и този път се очаква да получи Европейската народна партия, състояща се от проевропейски консерватори и християндемократи. Председател на Европейската комисия вероятно ще бъде един от основните кандидати - Мартин Вебер от Баварския християнски социален съюз. По време на предизборната кампания той обеща да блокира проекта „Северен поток 2“. Жан-Клод Юнкер отказа да се кандидатира за следващ мандат.
Очаква се на изборите да бъдат високо оценени Европейската социалистическа партия, Алианса на либералите и демократите за Европа, Европейската зелена партия, Алианса на европейските консерватори и реформисти, Европейската лява партия и Европейското движение за нации и свободи. То включва крайно десни консерватори, популисти, националисти и евроскептици, включително Френския национален фронт, Италианската лига на Севера и Австрийската партия на свободата. След видео скандала, който показа корупционните стремежи на лидерите на дясно-популистката партия в Австрия, се очаква спад в популярността на десницата сред европейските гласоподаватели.
Във всяка страна от Европейския съюз, в зависимост от размера й, ще бъдат избирани от 6 до 96 депутати.
В България изборите ще се проведат на 26 май, като се очаква да излъчим 17 депутати.