София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Начало на сезона на летните вируси

Консумацията на таратор по морето крие рискове

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

В няколко детски заведения в София са установени случаи на салмонела. Това потвърди за Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. „Оказало се е, че микробът е един и същ. Това означава, че от някъде се използват общи продукти, които са заразени или обща кухня”,  поясни Кантарджиев.

Той предупреди, че всяка животинска храна лятото трябва да бъде добре обработена и да не бъде оставяна извън хладилника за повече от четири часа.

„Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива един токсин. Това предизвиква гадене, повръщане и висока температура”, разясни още проф. Кантарджиев.

Експертът посъветва също като консумираме храна по морето да не избираме най-евтината, а да следим за качество, тъй като по думите му, в началото на летния сезон започват и летните вируси.

За да се предпазимо от тях Кантраджиев посочи, че трябва да пием бутилирана вода и да си мием често и качествено ръцете. „Рискова е консумацията на таратор по морето“, подчерта професорът.

Той коментира и опасността от морбили като посъветва родителите на деца по 13-месечна възраст, които не са имунизирани срещу морбили, да не ги водят в курорти на съседни държави, защото вероятността да се заразят там е голяма.