София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЩЕ БЛОКИРА ЦЯЛА ГЪРЦИЯ

ГРАНИЧНИТЕ ПУНКТОВЕ „КУЛАТА“ И „ИЛИНДЕН“ СА ЗАТВОРЕНИ ЗА ТИРОВЕ

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Голям национален протест е насрочен за днес в Гърция. Очаква се да бъдат блокирани граници, пътища и пристанища. Хиляди земеделци се заканват да протестират с тракторите си в центъра на столицата Атина.
Земеделците, които са затворили пътищата, обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина. В столицата ще бъдат докарани поне 100 машини. Ще пристигнат земеделци от производители от различни краища на Гърция. Фермери идват дори от остров Крит, като са превозени на преференциални цени от фериботи в четвъртък вечерта. Митингът ще се проведе на площад „Синтагма” пред парламента. Очакват се сблъсъци, тъй като полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на столицата. Родните гранични пунктове „Кулата“ и „Илинден“ са затворени за тежкотоварни автомобили. Представители на фирми за международни превози се събират на ГКПП "Кулата", за да обсъдят общи действия във връзка с продължаващите проблеми по българо-гръцката граница. Срещата е насрочена за 11 часа, когато се очаква да започне пропускането на тежкотоварни автомобили през граничния пункт, каквато договореност бе постигната между официалните власти в двете държави и протестиращите гръцки фермери. Десетки шофьори са подали сигнали до инициативния комитет на българските превозвачи, че са принудени да минават по черни и тесни обходни пътища с тежките камиони, което е изключително опасно. Оплакванията са и в посока на безпричинно забавяне от гръцка страна при обработването на документите при преминаване на границата в посока България. Ако ситуацията се усложни, нашите шофьори имат готовност за протест.
Вчера след 18 часа трафикът през „Кулата – Промахон“ беше преустановен изцяло, защото стачкуващите на гръцкия пункт спряха пропускането и на леки коли, и автобуси. Час по-рано беше преустановено преминаването и на товарните автомобили. Припомняме, че протестите са насочени срещу осигурителната и данъчната реформа на властта в южната ни съседка.