София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Национална стачка във Франция на 5 декември

Полицията затавя магазини, барове и ресторанти

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Френските синдикати, занимаващи се с транспорта и услугите обявиха национална неограничена във времето стачка в страната, която започва от 5 декември 2019 г. Очаква се няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор да се включат в протестните действия, поради което е възможно да има затруднения в обществения живот, особено в градския транспорт, съобщават от МВнР.

Парижката полиция разпорежда магазини, барове и ресторанти да се затворят заради страх от насилие. Но полицията е особено притеснена от плановете, обявени от някои групи от „жълти жилетки“, за да демонстрират заедно със стачките работници, които да предложат своята подкрепа.

Заповедта от полицията, публикувана във вторник сутрин, гласи: „Тъй като предстоящата профсъюзна демонстрация ще се проведе в напрегнат социален и протестен контекст има сериозни рискове, че насилието и щетите, понесени от столицата след началото на движението на „жълта жилетка“, вероятно ще се повторят“.

В отговор на тези страхове полицията заяви, че ще забрани паркирането на превозни средства по демонстрационния маршрут и ще затвори магазините, заведенията и ресторантите като изисква от тях да инсталират допълнителна защита.