София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Националната коалиционна партия води на изборите във Финландия

С 20,9% от гласовете

5 годиниИзбори 2019 21 Боряна Райчева

Партията на консервативната национална коалиция, която е част от сегашното финландско правителство, води изборите за Европейски парламент във Финландия, след преброени почти 50% от гласовете. Това съобщи в неделя Министерството на правосъдието на страната.
Жителите на Финландия избират 13 депутати от 269 кандидати.
НКП има 20,9% от гласовете. На второ място е опозиционната Социалдемократическа партия на Финландия (16.7%), третата е опозицията "Съюз на зелените" (14.4%). Партията на министър-председателя Юха Сипил има "Финландски център" 13.7% от гласовете, На следващите излизат опозиционните истински финландци (13,1%), левият съюз на Финландия (7,4%), Шведската народна партия (5,3%) и християнската Демократи на Финландия (5,3%).
Според лидера на НКП Петтери Орпо можем да говорим за победата на неговата партия на европейските избори във Финландия, тъй като "разликата от останалите е голяма".
4.26 милиона души от 5.5 милиона души имат право да гласуват в републиката. В сегашния състав на ЕП НКП и центристите имат по трима депутати, социалдемократите и истинските финландци, по двама на всяка от тях, на левия съюз, на Шведската народна партия и на зелените.
На изборите за финландския парламент на 14 април социалдемократите спечелиха, на второ място - „истинските финландци“, на трето място - НКП. Новото правителство все още не е сформирано.