София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Националното помирение-мисия възможна

Президентът подкрепи конференция на учени, търсещи пътя към единението

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Над 30 университетски преподаватели, интелектуалци и членове на политическо движение "Заедно" обсъдиха днес перспективите и шансовете за случването  на националното помирение   и единение по време на конференция в столицата, посветена на темата. 
 
Поканен на конференцията "Национално помирение в България-шансове перспективи" е бил и президентът Румен Румен, който макар и да не присъства, беше изпратил писмо до участниците в събитието, в което изтъква надеждата си да учените да открият най-правилните решения за постигане на единението и помирението на нацията. 
 
По време на обсъжданията някои от участниците пък застъпиха идеята за създаване на президентска република, въпреки  това от "Заедно" отричат близост на движението до държавния глава.
 
Всички участници в конференцията в края й се обединиха около идеята, че помирението минава на първо място през единението като очертаха пътищата към постигане на тази цел.