София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 1 000 души окупираха ВСС заради Иван Гешев

Контрапротестът на ПИК събра само служителите на агенцията

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Над 1 000 души протестираха срещу номинирането на Иван Гешев за главен прокурор.

Протестната акция се състоя пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Протестът беше под наслов „Протест срещу новия прокурор на мафията“, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“ и коалицията „Демократична България“.

По същото време течеше контрапротестът в подкрепа на Иван Гешев, организиран от десетина журналисти на агенция „ПИК“. Протестиращите от „Демократична България“ излязоха с позицията, че номинацията на Иван Гешев е недопустима, тъй като той е некомпетентен за позицията.

Това е доказал в последното си интервю пред БНТ, позволявайки да погази правни принципи и демонстрирайки политическа позиция.

Лидерът на „Да, България“ призова на компетентни юристи в комисията за избор на нов главен прокурор. „Искаме министърът на правосъдието Данаил Кирилов да поеме ясен граждански ангажимент за издигане на граждански кандидатури, да се обърна към професионалните организации и гражданското общество“, коментира Христо Иванов.

Въпреки намесата на полицията, протестиращите успяха да затворят движението. Присъствието на полицейски служители беше засилено, стигна се до конфликт – замеряне с монети, яйца и други предмети по екипа на „ПИК“.  Наложи се полицията да придружи служителите на „ПИК“ до колите им.

Вижте по-късно репортажа на телевизия Евроком от събитието с ексклузивните позиции на двете страни – на Христо Иванов и на главния редактор на „ПИК“ Звездомира Мастагаркова.