Гледай
на живо

Над 10 хиляди птици са унищожени в Тайван заради птичи грип

Щамът на болестта все още не е установен

Над 10 хиляди птици са унищожени в Тайван заради птичи грип Повече от 10 хиляди домашни птици са били унищожени в Тайван заради заразяване с вируса птичи грип, ... thumbnail text

Повече от 10 хиляди домашни птици са били унищожени в Тайван заради заразяване с вируса птичи грип, предаде Централната информационна агенция на страната.

Заразата е била установена в окръг Цзяй в западната част на острова. В момента специалисти установяват щама на грипа.

По данни на аграрния комитет в Тайван от 31-и март, заразата с птичи грип се проявила в 112 ферми на острова, унищожени са почти 1,035 милиона домашни птици.

По-рано беше съобщено, че властите в Тайван възнамеряват да произведат собствена ваксина срещу болестта. По думите на заместник-премиера на правителството Хуан Цзинчен производството на ваксината трябва да започне до половин година.

Държавният контролен орган за изпитване на лекарствени средства е започнал клинични тестове на четири вида ваксини срещу птичи грип H7N9.

По данни на световната здравна организация, птичият грип е инфекциозно вирусно заболяване при птиците, често протичащо без очевидни симптоми. В някои случаи вирусът може да мутира и да предизвика болест или безсимптомна инфекция при хора или животни.