София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 100 българи блокирани в Румъния

МВнР разпореди създаване на кризисен щаб в румънското ни посолство

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е разпоредила в посолството на Република България в Румъния да бъде сформиран кризисен щаб, който да съдейства на нашите сънародници, блокирани на летището в румънския град Тимишоара.

Припомняме, че над 100 българи бяха блокирани тази нощ на летище Тимишоара в Румъния, след като полетът им от Лондон за Пловдив е бил отклонен. Самолетът е кръжал известно време над Пловдив, но заради затвореното поради зимните условия летище, бил  пренасочен към Румъния.

Една от пътничките съобщи, че около 130 човека са в Румъния. „От 9 вечерта сме на летището. Българското посолство не съдейства. От вчера никой не вдига телефона в посолството ни в Румъния“, алармира жената.

„Капитанът на „Райънеър” заяви, че ще бъдем настанени в хотел и днес ще бъдем извозени дали до Пловдив, или до София. От 21 ч. вечерта ние стоим на летището. Нищо не е осигурено, просто ни стовариха на летището и чакаме от 9 часа”, разказа за бТВ една от блокираните – Даниела Стоилова.

Авиокомпанията предложили автобусен транспорт и 60 човека от групата се възползвали от него. „Останалите 130 отказахме, защото не виждаме в това време как ще стигнем до България”, коментира Стоилова и допълни, че нямат никаква връзка със заминалите с автобуса български граждани. Връзка с тях няма и консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов. Той е поел грижата да осигури всичко необходимо на нашите сънародници.

Тези, които не поели риска да тръгнат през нощта при тежка зимна обстановка, получили по един ваучер за 5 евро – достатъчни за по едно кафе и минерална вода.

От „Райънеър” казали, че чакат отварянето на офиса в Дъблин, за да излязат с решение на ситуацията.

Продължават опитите на посланикът Мирчо Иванов да осъществи контакт с представители на авиокомпанията, която следва да предостави информация как ще бъдат транспортирани до България останалите на летището в Тимишоара български граждани. Българското посолство в Букурещ следи развитието на ситуацията, остава на разположение и е в постоянен контакт с намиращите се на летището наши сънародници, както и с летищните служби.