София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАД 100 ХИЛЯДИ ДУШИ В БЪЛГАРИЯ НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ СА ЗАРАЗЕНИ С ХЕПАТИТ С

НА ГОДИНА НАД 800 ЧОВЕКА У НАС УМИРАТ ОТ БОЛЕСТТА

9 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Всяка година над 800 души в България умират от хепатит С, а близо 100 хил. не знаят, че са носители на заболяването. Тези данни бяха предоставени по време на концерт в Южния парк в столицата, чиято цел бе да привлече общественото внимание към опасностите, които крие смъртоносното заболяване.

По време на концерта с участието на Поли Генова всеки желаещ имаше възможност да се изследва безплатно, както и да разбере повече за превенцията и лечението на вируса.

Всеки човек, който е претърпял кръвна монипулация, е застрашен от хератит В или С. Най-често това се случва при правене на татуировка, пиърсинг и дори маникюр, и педикюр, разказа още пред БГНЕС председателката на Сдружението за борба с хепатита „Хеп Актив“ Силвана Лесидренска. Малко от хората са наясно със своята диагноза. Хепатитът е заболяване, което няма симптоми и човек може да бъде носител на заразата 20-30 г.. А когато се появят специфичните симптоми вече е късно. Много от пациентите разбират, че са болни, едва когато им открият цироза на черния дроб. В световен мащаб 700 хил. души годишно се диагностицират с рак на черния дроб, а в 2/3 от случаите те са носители на хепатит В или С. По данни на Световната здравна организация половин милиард души по света са заразени с вируса, у нас те са около половин милион 1.5% от населението.