Гледай
на живо

Над 100 имигранти са починали в малайзийски лагери

Повече от половината са от общността рохинджа в Мианмар

Над 100 имигранти са починали в малайзийски лагери Повече от 100 чужденци са починали за две години в Малайзия, в охраняем, незаконен мигрантски лагер,... thumbnail text

Повече от 100 чужденци са починали за две години в Малайзия, в охраняем, незаконен мигрантски лагер, предаде Ройтерс.

Причината за смъртта в някои от случаите не е установена, в други това са заболявания. Статистиката по-рано беше оповестена и опираща се на данни от службата по имиграция в Малайзия.

Джералд Джоузеф, представител на комисията, е посетил някои от центровете. Той определи условията там като „ужасяващи“ и заяви необходимостта от провеждането на разследване за смъртните случаи.

Представител на Министерството на вътрешните работи в Малайзия, наблюдаващ имиграционната служба призна, че състоянието на центровете „не е идеално“ и отбеляза, че правителството прави всичко, за да ги подобри.

През 2015 година бяха регистрирани 83 смъртни случая. През 2016 година до 20-и декември – не по-малко от 35. Половината от починалите са били от съседен Мианмар. Те са дошли в страната след изострянето на конфликта от октомври-ноември 2016 и са представители на общността рохинджа, опитващи да избягат от властите в Мианмар.