София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 100 израелски полицаи пострадаха при сблъсъци

Етиопаската общност на протест

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Най-малко 111 израелски полицаи бяха ранени при сблъсъци с протестиращи членове на етиопската общност в страната. За това съобщи в сряда "Таймс".

Според информацията 47 полицейски служители, 26 протестиращи, девет минувачи и един пожарникар са били отведени в лечебни заведения. Общият брой на пострадалите от двете страни е неизвестен. Според последната информация, 136 души са били задържани в резултат на размириците.

Демонстрантите, повечето от които са от етнокултурната група на Фалаш (етиопски евреи), блокираха снощи главните магистрали на страната, изисквайки край на расизма и "полицейска бруталност срещу членове на общността". В няколко града протестиращите се сблъскаха с полицията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху написа в Twitter, че "етиопската общност е скъпа за Израел и наистина е изправена пред предизвикателства, които трябва да бъдат решени". В същото време ръководителят на правителството призова демонстрантите да деблокират пътищата и да помнят, че "Израел е правна държава, в която затварянето на пътища е неприемливо и всички трудности трябва да бъдат преодолени в рамките на закона".