София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 1000 лв. за "Гражданска отговорност"

Рисковите шофьори ще плащат по-скъпо

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

До  над 1000 лева може да стигне размерът на застраховката "Гражданска отговорност", ако предложените промени в Наредбата за единните изисквания за коригирането на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача на моторното превозно средство, бъдат окончателно приети. Днес депутатите от Комисията за финансов надзор одобриха на първо четене въпросните изменения. Това на практика означава, че сумата може да се увеличи почти четири пъти.
 
Това ще се случи чрез прилагането на така наречената система „бонус-малус“, при която цената на полицата за задължителната застраховка "Гражданска отговорност е плаваща - скача, ако съответният водач има значителен брой нарушения или поевтинява, ако е изряден.
 
Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е равен на основната застрахователна премия – такава, каквато е определена от застрахователя без допълнителни изменения. Налице са и седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия. 
 
Идеята е в началото всички собственици на моторни превозни средства да бъдат поставени в базовия клас без да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия. След това, ако в рамките на една година от стартирането  на "бонус-малус" водачът не е причинил нарушения по пътя и съответно не е плащал обезщетения за такива,  той  ще преминава в следващия по-нисък клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.
 
Вносителите на промените обясниха, че тях се цели създаването на механизъм, който да доведе до по-справедливо разпределение на застрахователната премия между лицата, които сключват застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.