София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 1500 лекари поискаха „Истинска реформа за истинска медицина“

Извинение или оставка от министър Москов искат протестиращите?

8 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Над 1500 лекари излязоха на Националния протест в София пред сградата на Министерски съвет. Под надслова „Истинска реформа за истинска медицина“, медиците се събраха, за да изразят недоволството си срещу реформата на здравния министър – д-р Петър Москов. На протеста присъстваха лекари от Пловдив, Търговище, Плевен, Враца, Благоевград и Бургас, представители на граждански сдружения и организации.
И макар от Българския лекарски съюз да са склонни на компромис що се отнася до оставането на ресорния министър на власт, то в подписка, събрала над 3000 подписа, граждани настояват за незабавното му оттегляне от поста.

Лекари признават, че проблемът не е от вчера...и не е единствено в административните неуредици или финансовата рамка, а в условията на труд.

От БЛС настояват да бъде върнат стария Рамков договор в предишния му вид. Хората в бяло заплашиха с предстояща стачка, ако не бъдат уважени исканията им.

Д-р Грозев е категоричен, че протестните действия няма да засегнат работата на медиците с пациентите. От БЛС настояват за извинение от здравния министър за обидното отношение по повод приемането на Рамковия договор за 2016 г. В отговор Москов заяви, че има воля за промяна, но промените по документа ще останат в сила и реформата ще продължи въпреки недоволството на гилдията.