Гледай
на живо

Над 1800 автобуса не потеглиха заради протест

Превозвачите се заканиха стачката да продължи

Над 1800 автобуса в цялата страна се включения в планирания по-рано протест, като във времето от 14:30 до 16:00 часа пътниците бяха принудени да търсят алтернативни начини за придвижване.
 
Поводът за недоволството на автобусните превозвачи е проектозаконът за автомобилната камара. Според протестиращите текстът е лобиiтки и на практика създава второ министерство, което ще дава и отнема лицензи без ясни правила.
 
На плакатите, с които недоволните бяха излезли днес можеха да се прочетат лозунги като  „Не на закона Столарски“, „Не на ТКЗС в автобусния транспорт“, „Агент Митко - приватизатор на бранша? Никога!“, „Станислав Иванов - оставка“, „Г-н Столарски, г-н Иванов, стойте далеч от нас, не се нуждаем от вашите грижи“ и други подобни.
 
Протестиращите се заканиха и че ако законопроектът за Автомобилната камара, внесен от ГЕРБ, не бъде изтеглен, на 25-ти юни се очаква да започнат безсрочни стачни действия.
 
На този фон отношение по законопроекта взе и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 
Членовете на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи реагираха остро на това изказване на Цветанов и заявиха, че то що провокира още повече недоволни превозвачи да се включат на предстоящия протест на 25 юни.
 
От БСП се обявиха против законопроекта  в сегашния му вид и призоваха за диалог между отделните организации в бранша.