София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 2,5 млн. британци подкрепят нов референдум за членство в ЕС

Всички подписали се подготвят демонстрация във вторник

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Повече от два милиона и петстотин хиляди британци са се подписали под петиция до парламента за насрочване на нов референдум за европейското членство на Великобритания. Това е станало само за два дни, след като почти 52 на сто от избирателите се обявиха за излизане от Съюза.

Броят на подписите за прегласуване на решението надвишава многократно минимума, налагащ разглеждане на искането от Камарата на общините.

"Сънди Мирър“ помества отзива на лидера на Партията на независимостта Найджъл Фараж по адрес на подписалите се, който заяви „това не ви е два от три гейма".

Всички подписали се в онлайн петицията подготвят демонстрация на "Трафалгар Скуеър“ във вторник. 35 хиляди души са заявили участие до момента.

Близо 60% от шотландците подкрепят вече независимост от Лондон, след като британците като цяло гласуваха за напускане на ЕС на референдума в четвъртък. Това показа социологическо проучване, оповестено от вестник "Сънди поуст". Изданието съобщава, че 59% от запитаните подкрепят отделянето от Обединеното кралство, което е рязко увеличение в сравнение с 45-те процента, гласували за независимост на референдума в Шотландия през 2014 г.

Веднага след вота в четвъртък първият министър на страната Никола Стърджън обяви, че започва подготовката за провеждане на нов референдум за независимостта на Шотландия и поиска незабавни преговори с евроинституциите, за да запази мястото на Шотландия в обединена Европа.