Гледай
на живо

Над 2 млрд. лв. харчат българите за празниците

20% от тези пари са от кредити

Над 2 млрд. лв. харчат българите за празниците Над 2 млрд. лева се очаква да похарчат българите за коледно-новогодишните празници. Това показват да... thumbnail text

Над 2 млрд. лева се очаква да похарчат българите за коледно-новогодишните празници. Това показват данни на Националната агенция за приходите. Информацията потвърди пред БНТ и финансовият експерт Стойне Василев. В сметката влизат парите, които отделяме за подаръци, пътувания и празничната трапеза.

Експертът обясни, че от тези 2 млрд. лв., 20% ще дойдат от кредити - бързи кредити, потребителски кредити и кредитни карти, а 400 милиона ще дойдат само от кредити.

Средно в най-натоварените дни българите харчат по около 250 милиона лева на ден. Всеки трети е заделил по около 200 лева, а 7% от хората могат да отделя до 50 лева.

"Хората, които не могат да си позволят да купят подаръци, прибягват до тегленето на кредити", поясни Василев. Той припомни, че през миналата година за подаръци са били похарчени 1.5 млрд. лв.

Василев смята, че на хората им трябват 10 минути, за да си направят финансова равносметка колко пари са изхарчили, колко остават и как да разпределят наличните, за да не се стигне до тежки финансови положения. Експертите съветват да се теглят малки кредити за кратък период от време и то само в краен случай.