София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 20 хиляди евакуирани заради свлачище в Китай

Няколко селища са откъснати от света

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Китайските власти са евакуирали повече от 24,5 хиляди души от провинция Съчуан и Тибетския автономен район в резултат на голямо свлачище, което блокира река Джинша и е създадена реална  опасност от наводнение, каза китайският отдел за управление на извънредни ситуации в събота.

От петък вечерта над 11 хил. души са евакуирани от засегнатите райони и районите с риск в провинция Съчуан, а в Тибетския автономен район - повече от 13,6 хиляди души.

Свлачището блокира речното корито на река Джинша, която се намира на границата между Тибет и Съчуан. Някои селища са изолирани от външния свят поради унищожени мостове и фабрики по пътищата. Значително се е покачило и нивото на водата в язовира в района. Властите наредиха на станциите за мониторинг да съобщават състоянието на нивото на водата на всеки 10 минути.

В резултат на повишаването на водните нива бяха унищожени няколко къщи и сгради в засегнатите райони.

Спасителите осигуряват хората в засегнатите райони и на тези, които са евакуирани с вода, храна и лекарства.