София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 200 000 български деца са в чужбина

2, 5 млн нашенци живеят извън страната

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 200 000 са българските деца в чужбина, съобщи БГНЕС. Данните са от доклад на председателя на парламентарната комисия по политики за българите в чужбина Андон Дончев. “По същество имаме една друга България, която е зад граница!”, заявява той на заседанието на комисията от 11 октомври. 
Поне 2,5 млн. души са зад граница, като само в Европейския съюз са над 750 хиляди.
По данни от заседания на Комисията по политиките на българите в чужбина на 43-то Народно събрание е установено, че само в периода от месец май 2014 до месец май 2015 г. са дадени ЕГН на над 19 хиляди български деца, родени в чужбина, на които са съставени актове за раждане в Република България и същите са вписани в регистъра на населението. Това е информация от национална база данни „Население” и от проверките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Националният статистически институт посочва, че през последните десет години в чужбина се раждат средно по 9 хиляди деца годишно. На практика, близо 20-25 процента от българските деца са родени или емигрирали с родителите.
Всяка година близо 3 % от българските деца напускат страната и заживяват в чужбина, което допълнително усложнява демографската обстановка у нас.