София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 2 млрд. лв. отчетоха в Сребърния Фонд за 2018г.

Годишен доклад на пенсионната система за изминалата година

4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

В Сребърния фонд постъпват 25% от реализирания излишък от държавния бюджет. В последните години няма излишък. Към края на 2018 г. година сумата във фонда е 2 млрд. 925 млн. лв. Това показва годишният доклад и отчет за дейността на Фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система за 2018 г., представен на заседание на Комисията по труда, социалната политика и демографската политика в Народното събрание.
В полза на фонда се отчисляват от централния бюджет средства от паричните постъпления от приватизация, приходи от концесии, отчетени по държавния бюджет. 
Приходите от други източници са парите от глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес. От създаването си до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българска народна банка (БНБ) от 2007 г. и е част от фискалния резерв на страната.